Olie in de Bijbel

In mijn boek ‘Geschenken uit de tuin van God’ beschrijf ik vijfentwintig Bijbelse planten, bomen en vruchten die in die tijd al volop werden gebruikt om de gezondheid te ondersteunen. Ben jij ook benieuwd naar de wonderlijke eigenschappen van bijvoorbeeld nardus, mirre en wierook? Hier vast een voorproefje:

Jezus werd vlak voor zijn kruisdood gezalfd met nardusolie. Nardus is een plant die tot de valeriaanfamilie behoort. Het Hebreeuwse woord voor nardus komt van een stam die ‘licht’ of ‘visie’ betekent. Jezus had meer dan ooit visie nodig om het lijden dat Hem te wachten stond, te kunnen doorstaan. In Hebreeën 12:2 lezen we dat Hij zich niet liet afschrikken door de schande van het kruis, maar standhield terwijl Hij dacht aan de vreugde die voor Hem lag. Zou de nardus Hem daarbij geholpen hebben? Dat zou heel goed kunnen! Nardus geeft je namelijk ‘licht’, zoals de naam al zegt. Het wordt tegenwoordig gegeven aan slachtoffers van natuurrampen of trauma’s, om ze te helpen door deze periode heen te komen en weer hoop en visie te krijgen voor hun toekomst. De kostbare nardus waarmee Jezus was gezalfd, is voor Hem misschien wel van grotere waarde geweest dan we tot nu toe hebben beseft.

Mirre komt van een woord dat ‘bitter’ betekent (mara). Het is de hars van een woestijnboom, die door de hitte als rode druppels over de stam naar beneden rolt. ‘Rode tranen’ worden deze druppels genoemd. Het zijn de tranen van Jezus in de Hof van Gethsemane, waar zijn zweet in grote druppels als bloed op de grond viel toen Hij overvallen werd door doodsangst. Toen Jezus aan het kruis hing, sijpelde bloed als rode tranen langs zijn lichaam. Mirre heeft met lijdende liefde te maken. Het geeft je de kracht om dingen los te laten, om je leven neer te leggen. Koningin Esther werd een halfjaar lang in mirre gebaad. Zij kreeg de moed om te zeggen: “Kom ik om, dan kom ik om”, toen zij met gevaar voor haar eigen leven een heldendaad voor haar volk verrichtte. Daarbij zou de mirreolie haar heel goed ondersteund kunnen hebben, want mirre bevat stoffen waar je moed van krijgt.

Wierook is de hars van de wierookboom. Het Hebreeuwse woord voor wierook betekent ‘wit’, ‘zuiver’. De priesters in de tempel waren de hele dag omgeven met een wierookgeur. Wierook maakt je helder van geest én werkt zuiverend voor je huid.

Ben je benieuwd naar meer?